Torget arkitekter fick tillsammans med Bjerking och Dala Massivträ ett bidrag av Boverket för att utveckla samt skriva en rapport om ett samverkansbjälklag, bestående av betong och trä.

Projektet strävar efter att testa, utvärdera och implementera samverkansbjälklag av KL-trä och betong i en industriell byggprocess som stödjer en hållbar arkitek­tur med stora möjligheter för flexibel tillämpning. Syftet med ett prefabricerad samverkansbjälklag av betong och KL-trä är att skapa ett hållbart byggmaterial som klarar både byggindustrins krav på funktion och ekonomi, klarar den hållbara arkitekturens krav på flexibla byggsystem, orsakar mindre klimatpåverkan än kon­ventionella betongbjälklag samt ingår i ett kretsloppsystem med minimalt avfall.

Projektets syfte är utifrån ett hållbarhetsperspektiv på hela projekterings-, bygg-och driftprocessen beräkna, designa, bygga och utvärdera en prototyp av sam­verkansbjälklag av KL-trä och betong anpassat för flervåningsbostäder med i huvudsak trästomme. Prototypen utvärderas efter funktionskrav på bärförmå­ga, stadga och beständighet samt brand- och akustikkrav enligt BBR men också efter byggteknisk lämplighet i relation till anslutningar och knutpunkter, genom­föringar av installationer, transport, fukt under byggprocess samt produktion­stekniska förutsättningar som krävs för framtagning av det prefabricerade sam­verkansbjälklaget. En viktig aspekt är att testa möjliga metoder för montering och anslutningar som påverkar byggtiden och slutligen ekonomin för hela projektet.

För att påvisa den arkitektoniska potentialen producerade vi ritningar till ett möjligt projekt där detta samverkansbjälklag kan användas.